söndag 4 november 2012

Aventicum

För att inte sitta inne hela veckoslutet och tycka synd om mig själv när mamma och pappa hade farit hem hade jag planerat in en resa till Avenches på lördagen. I Avenches ligger nämligen resterna av den romerska provinsen Helveticas huvudstad Aventicum. Avenches må vara en liten stad på knappa 4000 invånare, men under romartiden bodde där som mest uppemot 20 000 invånare och rester av dessa kan hittas helt inne i centrum, inkorporerade i stadsbilden.

Klostret i Payerne
Hela veckan hade varit varm, såndärt perfekt höstväder, när man i Finland hade snöstormar och allmänt tråkigt väder. Lördagen var dock en helt annan femma. Det var svinkallt och regnigt från första början. Jag tog tåget till Payerne, där mitt anslutningståg till Avenches skulle gå. Då hände det som man inte skulle tro att skulle hända i Schweiz, landet känt för sina klockor och noggrannhet: tåget blev inhiberat!

Nästa tåg skulle gå en timme senare, så jag tog en tur runt Payerne som har ett vackert kloster men som inte var öppet så sent på hösten. När jag fick för kallt gick jag in till Coop och värmde mina händer framför de grillade kycklingarna och när jag inte täcktes stå där mera gick till nästa butik, Migros och gjorde det samma. När en timme hade gått gick jag tillbaka till stationen för att se att även detta tåg blivit inhiberat. Till detta tåg hade de dock fixat fram en postbuss som körde motsvarande tur.


I Avenches hittade jag så småningom till museet som finns i den gamla amfiteatern. Om någon vill ha ett utflyktstips om romartiden kan jag verkligen rekommendera Avenches, men gör det på våren/sommaren! Nu var det för kallt att orka gå runt i staden, framför allt när museet var öppet bara 3 timmar och jag tillbringat en timme i Payerne. Men wow vad fint det är! Mitt i centrum finns Amfiteatern, templet och teatern kvar och lite utanför hittar man stadsporten och badforumet.

 

Museet har en hel del intressanta saker. På något sätt fascineras jag extra mycket av att man kan hitta glas från romartiden, att något så skört har bevarats och att man redan för 2000 år sedan kunde göra så vackra och ömtåliga föremål. Där finns också en byst på Markus Aurelius i guld som hittades på 40-talet, då det ordnades utgrävningar i området.



Under depressionen på 30-talet fanns det precis som i många andra länder en stor arbetslöshet i Schweiz. 1938 satte man igång utgrävningar i Avenchesområdet som ett sysselsättningsalternativ, utgrävarna fick 1 fr om dagen samt mat under arbetets gång. 1940 kom närmare 30 000 franska och 9 000 polska soldater efter tyskarnas ockupation av Frankrike och en femtedel av dessa sysselsattes i utgrävningsprojektet. Allt detta fick jag reda på via den utställning som de hade i ämnet på museet. Under projektet restaurerade de också mycket av de byggnader som finns kvar.

Utsikt från tåget på väg tillbaka.

När jag gått igenom hela museet och det var dags att tåget tillbaka till Lausanne hade det börjat snöslaska. Å andra sidan hade tågena börjat gå igen så jag kom lätt hem, lätt frusen men nöjd.
Dagen efter fanns det snö utanför mitt
hus, men det smalt några timmar senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar